Sustainalube idag

Sustainalube AB:s historia

Sustainalube har sina rötter i forskning vid Luleå tekniska universitet (LTU) i Sverige. 2009 började forskare vid LTU utforska potentialen i att utveckla smörjmedel baserade på glycerol, drivet av ett samhälleligt behov av att ta itu med överutbudet av glycerol – en biprodukt av RME-biodieselproduktion. På den tiden hade biodieselindustrin till och med kostnader för att göra sig av med överflödig glycerol.

Mellan 2012 och 2014 gick utvecklingen avsevärt framåt, vilket ledde till etableringen av Sustainalube 2015. Den första kommersiella produkten var ett sågkedjesmörjmedel för skördare, som snabbt fick positiv uppmärksamhet. Kunderna uppskattade inte bara dess fossilfria, giftfria formula utan också dess förmåga att eliminera “oljedimma” - ett vanligt problem med traditionella oljebaserade produkter. Sustainalubes vattenlösliga teknologi möjliggjorde renare maskiner och vindrutor utan behov av starka lösningsmedel.

Sustainalube fick bra uppmärksamhet redan från början. 2015 tilldelades medgrundaren professor Yijun Shi Swedbanks ”Future Award” i Almedalen. Företaget vann den nationella finalen i Venture Cup 2016 och listades på Sveriges prestigefyllda “33-lista” över nya startups 2017. Mer nyligen, 2023, vann Sustainalube den regionala finalen av SEB:s Next Awards.

Sedan starten har Sustainalube utökat sin produktportfölj till att omfatta hydraulvätskor, smörjfetter, sågverkssmörjmedel, vattenkraftssmörjmedel och specialiserade produkter för fossilfri ståltillverkning och elfordon.

Företagets strategi fokuserar på att bygga partnerskap med nyckelaktörer i branschen. Ett anmärkningsvärt exempel är det samarbete som etablerades 2021 med Skoogs Bränsle i Piteå, som sköter försäljning, blandning och leverans av sågkedjesmörjmedel till skördare.

Samma år flyttade Sustainalube till nya lokaler i Dalbo, cirka 5 km utanför centrala Luleå. Här tillverkas prototypsmörjmedel inför storskalig produktion. Sustainalube bedriver sin forskning och utveckling i nära samarbete med Luleå tekniska universitet och har säkrat cirka 30 miljoner kronor i forskningsanslag sedan starten. Stora bidragsgivare är Mistra Innovation, Kempestiftelsen, Vinnova, Formas och Energimyndigheten.